onsdag 12 maj 2010

Utvecklingssamtal och skrifltiga omdömen

Hej!
I skrivande stund genomförs utvecklingssamtal med eleverna i år 3-5. Nya skriftliga omdömen ligger till grund för dessa samtal. Det är några saker som känns viktiga att påpeka när ni som brukare läser dessa omdömen.

Vi är som skola skyldiga att ge en tydlig information om eleven beräknas nå målen eller ej. Från år 4 anges även "i hög grad". Detta är en prognos utifrån "mål att uppnå" för år 3,5 och 9 i läroplanen - lpo94. Viktigt att tolka detta som just en prognos.

Vidare skall vi som skola informera om vilka kunskaper inom ämnet som eleven utvecklat fram till nu. Detta är den så kallade summativa bedömningen. Till sist så beskriver skolan/läraren vilka förmågor och kunskaper eleven behöver utveckla för att "utvecklas ännu mer". Detta är en så kallad formativ bedömning. En bedömning som skall forma det fortsatta lärandet och undervisningen. Den summativa och den formativa bedömningen grundar sig på "mål att sträva mot" i lpo94. Strävansmålen anger målen för undervisningen och här finns egentligen ingen gräns för hur högt eleven kan nå. Dessa strävansmål skall sedan brytas ner och kommuniceras med elever och föräldrar. Enligt skolverket skall tyngdpunkten i de skriftliga omdömet ligga just på den framåtsyftande, den formativa bedömningen. Detta skiljer ju det skriftliga omdömet från ett betyg som är summativt och inte ger någon mer information än just det angivna betyget.

Vi har valt att använda utbildningsförvaltningens mall för de skriftliga omdömena. I denna mall som ligger i skolwebben finns också en så kallad kommentarbank som är framarbetad av lärare inom Stockholm stad. Dessa kommentarer används för att standardisera våra omdömen men också för att förenkla arbetet för den enskilde pedagogen Vi har också internt arbetat med att utveckla denna kommentarbank. Ett arbete som fortsätter under hösten.

Sammanfattningsvis så har vi tagit ett kliv framåt när det gäller våra skriftliga omdömen. Detta arbete måste dock fortsätta under hösten då vi fortfarande ser delar som behöver utvecklas ytterligare. Vi återkommer angående detta.

Mvh
Henrik Kroon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar